Programmer og IT

Hvordan sætter jeg skærmlås på?

 

Passwordet er din lås til dine private oplysninger

Computeren, e-mailen og Facebook-kontoen er beskyttet af dit password. Alle dine personlige oplysninger ligger gemt bag de tegn, du vælger at bruge i dit kodeord. Derfor er det meget vigtigt, at du har en stærk kombination af tegn, som dels er svære at gætte, og dels er svære at hacke sig frem til.

Hackere bruger programmer, som leder efter ord og kombinationer, som kan være dit password. Jo kortere og mere forudsigeligt dit kodeord er, des nemmere er det for hackerne er det at finde frem til det.

Genbrug ikke kodeord til flere tjenester

Kodeordet skal være forskelligt til forskellige tjenester. Forestil dig, at du får stjålet din fysiske nøgle. Virker den både til dit hus, din bil, din cykel og dit pengeskab, udsætter du dig for stor risiko. Det samme med dit password. Bliver din mail hacket kan din netbank også være i fare, hvis du bruger samme password her.

Tjenester, du skal bruge password til kan for eksempel være:

  • E-mail
  • Netbank
  • Facebook
  • Din computer
  • Cloud-løsninger
  • Netbutikker
  • Streamingtjenester

Brug lange kodeord med mange tegn

Kodeordet skal bestå af mindst 8 tegn og meget gerne flere. Jo flere tegn, des længere tid vil det tage en computer at hacke det.

Sammensatte ord i fjollede sætninger er stærke kodeord. Du kan vælge sætninger, hvor hvert ord starter med et bogstav i et navn på en, du kender og kan huske. For eksempel:

  • koldelusarbejderundersol (Kolde Lus Arbejder Under Sol = Klaus)
  • pigeninviteredeanden (Pigen Inviterede Anden = Pia)
  • enmandmaledealdrig (En Mand Malede Aldrig = Emma)

Undgå et enkelt ord

Hackere nøjes ikke med at prøve sig systematisk frem i forsøget på tiltvinge sig adgang til din konto. De bruger også lange lister af ord på forskellige sprog, som de høster ved at gå igennem kilder som Wikipedia, Bibelen, Twitter eller andre kilder, der kan hentes via internettet.

Derfor er det en god idé at undlade at bruge enkelte hele ord som del af dit kodeord.

Passphrase, det vil sige en kode-sætning i stedet for kode-ord, er en anden god metode. Her kan du bruge forbogstaverne i en sætning, du kan huske.

Sætningen "Der bor en bager på Nørregade" bliver eksempelvis til "DbebpN".

Brug ikke kodeord, som er hentet fra din hverdag

Kodeord, som er navnet på din søn, hunden i familien, din adresse, arbejdsplads eller andre ting i din hverdag er svage.

Undlad at bruge kodeord, som er lette at gætte, når man kender dig. Detaljerne er nemlig meget nemme at finde frem til via Google.

Brug to-trins-bekræftelse

To-trins-bekræftelse er en måde, helt at undgå, at dit login kan gættes. Med denne metode er brugernavn og kode nemlig kun den ene faktor i din adgang.

Den anden faktor kan være din mobiltelefon. Det vil sige, at du ikke bare skal taste din huskede kode. Du får også tilsendt en kode på sms til dit telefonnummer, som du skal taste for at logge ind.

Metoden tilbydes bl.a. af Google, Facebook og LinkedIn.

Skift kun kodeord jævnligt, hvis du kan huske det nye

Kodeord kan du skifte med jævne mellemrum, for eksempel hver 3. måned. På den måde får en hacker kortere tid til at få fingrene i dit password og udnytte det.

Ulempen kan være, at du skal lære et nyt kodeord at kende, og det kan få dig til at vælge den nemme løsning og bare udskifte et enkelt bogstav eller tilføje et tal i dit password. Det er ikke godt nok.

Skift kun dit kodeord, hvis du kan huske det nye. Du må ikke skrive det ned, fordi du så bliver mere usikker.

Skift altid kodeord, hvis din computer har været udsat for virusangreb, eller hvis du tror, nogen har kigget dig over skulderen, mens du indtastede dit kodeord.

Gem dine kodeord med en passwordmanager

Har du svært ved at huske alle de forskellige kodeord, kan du gemme dem på din computer med et password-program.

Password-manager: 1 kodeord til det hele

Kilde: Borger.dk og NIST (United States National Institute for Standards and Technology)

hentet fra https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/digitale-tjenester/saadan-laver-du-et-godt-kodeord