Arlette

Arlette Andersen og Auschwitz

Franskfødte, danskgifte Arlette Andersen har atter haft sit publikums fulde opmærksomhed ved sit foredrag i dag, hvor alle elever fra 1g og 2g + nogle få gæster hørte hendes beretning om tiden i udryddelseslejren Auschwitz.

JB skriver til eleverne som oplæg til fællestimen:

"Vi får i denne historielektion besøg af 90-årige Arlette Andersen, der vil fortælle om sine oplevelser som jødisk fange i Auschwitz. Franskfødte Arlette Andersen er således en af de 76.000 jøder, som blev deporteret fra Frankrig under krigen, men hun er samtidig en af kun ca. 2.500, som vendte tilbage. Hvor mange, der stadig lever af disse, er uvist, men der er ingen tvivl om, at hun er et af historiens sidste vidner til denne begivenhed.
Auschwitz-Birkenau blev indrettet med nazisternes største og mest effektive udryddelsesmaskineri i form af gaskamre og krematorier. Ca. 1 mio. jøder er anslået myrdet her. Fra foråret 1944 blev det jernbanespor, som førte jøder fra hele Europa til området, ført direkte ind i lejren, således at de mange transporter effektivt kunne ledes til gaskamrene.
For Arlette Andersen er det blevet hendes sidste livsprojekt at fortælle om hendes oplevelser, og I får altså mulighed for at opleve historiens vingesus på tætteste hold."

TV2 Østjylland var på besøg, og bringer i aften kl. 19.30 og 22.30 et indslag. Se et foreløbigt lille klip.
Flere klip fra TV2 Østjylland: Elever berørte over KZ-historie, Indslaget på TV2 Østjylland kl. 22.30.

Aarhus Stiftstidende bringer denne artikel: Auschwitz-fange nummer 74853 fik gymnasieelever til at være stille

Også journalist og fotograf Thomas Kvist Christiansen fra Fredericia var tilstede. Han er i gang med en dokumentarisk film om Arlette Andersen.
Filmen har haft premiere i 2017. Se mere her.