Galleri

Dagens spørgsmål

Vi stillede vores gæster 3 spørgsmål i forbindelse med dagens tema om bæredygtighed. Forhåbentlig hjalp dagens aktiviteter, så 2. svar var på mere kvalificeret grundlag!

Hvor stor del af grisens fødeindtag omsættes til gris?

Hvis en gris spiser 100 kg foder, bliver hvor stor del til gris?

Svarmulighederne var A: 11, B: 27, C: 49, D: 74 og E: 97 kg.

Om morgenen var der - som billedet viser - mange elever på de første fire svarmuligheder. Om eftermiddagen var billedet blevet tydeligere: langt de fleste stod nu på det korrekte svar - B: 27 kg.

Omkring 50% af grisens føde går til almindelig "holden sig i live" - bevæge sig, holde de indre organer i gang osv. Dertil kommer så grisens "affald", urin og afføring, som koster yderligere ca. 30%. Resten - de 27 kg. ud af 100 kg føde, går til egentlig forøgelse af grisen.

Af de 27 kg vil man selvfølgelig ikke kunne udnytte alt som madvarer - der bliver nok snarere 11 kg gris til dette.

Hvilke tomater - købt d. 23/12 - er mest bæredygtige?

Mulighederne var

A: alm. tomater dyrket på Island, tranporteret med skib
B: alm. tomater dyrket i Italien, tranporteret med lastbil
C: alm. tomater dyrket i Italien, tranporteret med godstog
D: økologiske tomater dyrket i Danmark
E: alm. tomater dyrket i Danmark

I Danmark og Island skal der i vinterperioden bruges en del lys og varme for at dyrke tomaterne. I Danmark slipper man så for transporten, og i Island er der let tilgængelig "gratis" termisk energi (via undergrundens varme kilder) - men alligevel bliver det mindre bæredygtigt end de italienske tomater. I hvert fald hvis man sørger for at vælge den mest bæredygtige transportform, tog. Derfor er det korrekte svar C: alm. tomater dyrket i Italien, tranporteret med godstog.

Mange var i tvivl om, hvad der betød mest i det samlede regnestykke, hvilket også ses af billederne. Om formiddagen satte mange nok lighedstegn mellem bæredygtighed og økologi - selvom det i langt de fleste tilfælde slet ikke er tilfældet.

Hvilken bøf vil du have i din næste burger?

Sidste spørgsmål var et meningsspørgsmål - mon dagens aktiviteter om bæredygtighed og muligheden for at smage på ristede melorme og græshopper kunne lokke flere til at spise bæredygtigt?

Svarmulighederne var

A: bøf af hk. oksekød
B: bøf produceret i laboratorium ud fra stamceller
C: bøf af grøntsager (soya, rødbeder, løg, kartofler)
D: uden bøf
E: bøf af grøntsager og insekter som fx græshopper

Som det ses af billederne blev lidt flere elever klar til at prøve noget andet end en almindelig bøf af hakket oksekød i løbet af dagen.

Se også